Laiguline hüään


Kirju hüään on hüäänide perekonnast suurim ja seda tüüpi hüäänid kujutatakse tavaliselt multifilmides ja filmides. Selle teaduslik nimi on Crocuta crocuta. Sageli nimetatakse seda ka naeruvaks hüääniks.

Kust nad said täpilise nime?

Nad saavad oma nime karusnaha täppide järgi, mis on punakaspruuni värvi ja mustade laikudega.

hüäänid puhkavad koos oma pakiga

Laigulistel hüeenidel on tugevad kaela ja lõualuudega võimsad esiosad. Neil on loomariigis üks tugevamaid hammustusi. Emased on üldiselt suuremad kui isased ja võivad kaaluda 100–150 naela.

Kus nad elavad?

Kirju hiidlased elavad suures osas kesk- ja lõunaosast Aafrika , lõuna pool Sahara kõrb . Nad võivad ellu jääda erinevates elupaikades, kuid neile meeldib elada seal, kus on palju sebrasid ja antiloope. Siia kuuluvad rohumaad, savannid, metsamaad ja mõnikord isegi mäed.

Mida täpiline hüään sööb?

Laigulised hüäänid on kiskjad. Nad söövad teisi igat tüüpi loomi. Nad kas jahivad ise või haaravad teiste suuremate loomade, nagu lõvide, tapmist. Nad on eriti head koristajad, sest suudavad oma võimsate lõugadega luud purustada ning on võimelised neid sööma ja seedima. Jahtimisel jahivad nad tavaliselt gnune, gaselle ja sebrat. Kuid nad jahivad ka madusid, noori jõehobusid ja elevante ning isegi kala .

Hüäänid jahivad sageli rühmas, isoleerides ja jälitades saakkarjast nõrka või vana looma. Hüeenid söövad väga kiiresti, kuna kõige kiiremini saab hüäänist kõige rohkem toitu.

Kirju hüään on sotsiaalne ja elab tavaliselt rühmades, mida nimetatakse klannideks. Klannide suurus võib olla 5–90 hüääni ja neid juhib domineeriv naishüään, mida nimetatakse matriarhiks.

Kas nad tõesti naeravad?

Laigulised hüäänid teevad palju hääli ja helisid. Üks neist kõlab natuke nagu naermine, kust nad saavad oma hüüdnime.

Lõbusad faktid täpilise hüääniga

  • Neil on suurepärane öine nägemine, mis võimaldab neil pimedas näha.
  • Neid peetakse väga intelligentseteks.
  • Hüeenid ei pea palju vett jooma ja võivad vajadusel veeta mitu päeva.
  • Kuigi nad näevad välja nagu koerad, on nad tegelikult pigem kassid.
  • Kaks ülejäänud hüäänide liiki on pruunid ja triibulised.
  • Hüäänid kodustati ja kasvatati toiduks aastal Iidne Egiptus .
  • Emased hüäänid sünnitavad pesakonnas 2–4 poega.
Hüaanid loomaaias



Imetajate kohta lisateabe saamiseks:

Imetajad
Aafrika metsik koer
Ameerika piison
Bactrian Camel
Sinine vaal
Delfiinid
Elevandid
Hiiglaslik Panda
Kaelkirjakud
Gorilla
Jõehobud
Hobused
Surikaat
Jääkarusid
Preeria koer
Punane känguru
Punane hunt
Ninasarvik
Laiguline hüään