Mõõkkala

Mõõkkala pea, mis näitab oma pikka teravat arvet


Mõõkkalad on suured ookeanikalad, mida tuntakse kõige paremini mõõga väljanägemise järgi.

Kus elavad mõõkkalad?

Mõõkkalad elavad suures osas maailmameres. Neid leidub India, Atlandi ookeani, Vaikse ookeani piirkonnas. Tundub, et nad eelistavad soojemat vett, kuid neid leidub erinevatel temperatuuridel. Tavaliselt rändavad nad talvel soojematesse vetesse ja suvel jahedamatesse vetesse. Neid võib leida erineval sügavusel ka ookeanis, sealhulgas pinnal, kus nad mõnikord hüppavad veest välja tegevuse tõttu, mida nimetatakse rikkumiseks.

Kui suured nad saavad?

Mõõkkalad on suured kalad. Emased on isastest üsna natuke suuremad. Suurim kunagi püütud mõõkkala kaalus 1182 naela. Arvatakse, et need võivad kasvada nii suureks kui 14 jalga ja 1400 naela.

Lisaks pikale arve ja suurele mõõkkalale on suur poolkuu kujuline saba (kaudaalne) uim, kõrge eesmine seljauim, teine ​​palju väiksem seljauim ja rinnauimed. Neil on suured silmad ja hambad puuduvad. Nende keha ülaosa on hõbehall-sinakaspruun ja põhi või kõht kreemikat värvi.



Mõõkkala ujub vees

Mida nad söövad?

Mõõkkalad on kiskjad ja söövad teisi ookeanikalasid, nagu harilik harilik makrell, merluus ja heeringas, samuti kalmaarid ja kaheksajalad. Nad võivad süüa väiksemaid kalu tervena, kuid ründavad suuremaid kalu, kärpides neile terava arvega otsa ja süües neid siis. Mõõkkala peab sööma iga päev ja kasutama oma suurt kiirust teiste kalade püüdmiseks. Nad saavad ujuda kiirusega kuni 50 miili tunnis.

Mõõkkala püük

Mõõkkalad on populaarsed ulukikalad, kuna nad on suured ja tugevad ujujad, seega esitavad nad kalurile väljakutse. Need on ka populaarne toit, mida pakutakse paljudes restoranides. Seetõttu on mõnes piirkonnas, eriti ranniku lähedal, olnud ülepüüki. Samuti on enamik tänapäeval püütud mõõkkalasid väiksemad, tavaliselt 100–200 naela. Tõenäoliselt on see tingitud ülepüügist.

Lõbusad faktid mõõkkala kohta

  • Neil on eriline elundid nende silmade kõrval, mis hoiavad aju ja silmi külmas vees soojana. See parandab oluliselt nende nägemisvõimet.
  • Nad söövad enamasti öösel.
  • Neil on vähe kiskjaid, kelle hulka kuuluvad inimesed, suured haid ja mõõkvaalad.
  • Nende teaduslik nimi on Xiphias gladius. Gladius tähendab ladina keeles mõõka.
  • Nad ei uju tavaliselt rühmades ega koolides.
  • Koos marliiniga on see üks kiiremaid kalu ookeanis.
Lisateave kalade kohta:

Brook Forell
Klounkala
Kuldkala
Suur valge hai
Suurmouthi bass
Lõvikala
Ookeani päikesekala Mola
Mõõkkala