Punane hunt

Põhja-Carolina punane hunt
  • Kuningriik: Animalia
  • Varjupaik: Chordata
  • Klass: imetajad
  • Tellimus: Carnivora
  • Perekond: Canidae
  • Selline koer
  • Liigid: C. lupus
  • Alamliigid: C. l. rufus
Kuidas punane hunt välja näeb?

Vaatamata nende nimele võivad punastel huntidel olla erinevad karvavärvid, sealhulgas kollane, must, pruun, hall ja punane. Sageli on nende jalgade ja kõrvade taga olev karusnahk punakas.

Nende suurus on sarnane a-ga Saksa lambakoer . Isased kasvavad õlal umbes 30 tolli pikkuseks ja kaaluvad umbes 60–80 naela. Nad on väiksemad kui hallid hundid, kuid suuremad kui koiotid. Emased on isastest veidi väiksemad.

Mida nad söövad?

Punased hundid on kiskjad ja söövad seetõttu enamasti liha. Nende esmane toit koosneb väikestest närilistest, küülikutest, kährikutest ja hirvedest. Nad söövad ka putukaid ja marju.

Kus nad elavad?



Punased hundid elavad Põhja-Ameerikas. Korraga elas punase hundi üle suure osa Kagu-Ameerika Ühendriikidest, kuid elupaikade kadumise ja jahipidamise tõttu surid nad looduses 1980. aastal välja. Õnneks elasid loomaaedades veel mõned punased hundid. Sellest ajast peale on nad taas loodusesse asustatud ja elavad nüüd Põhja-Carolina kaitsealadel. Punased hundid eelistavad elupaiku metsad , rannikuäärsed preeriad ja mõnikord ka sood.

Kas nad reisivad pakkidena?

Jah, punased hundid elavad ja rändavad viie kuni kaheksa looma pakendis. Hundikarjal on territoorium, mida ta kaitseb teiste karjade eest. Nad jahivad mõnikord üksi või koos pakiga. Hundid suhtlevad mitmesuguste helide kaudu, nagu ulgumine, lõhnade märgistamine, näoilmed ja keha liigutused. Näiteks tõstavad domineerivad juhid saba ja seisavad teise hundiga silmitsi seistes kõrged. Igas pakis on domineeriv isane hunt ja domineeriv emane hunt, kes juhib karja. Tavaliselt on kutsikaid ainult domineerival hundipaaril.

Punase Hundi kutsikad

Punase hundi kutsikad sünnivad pesakondades 2 kuni 8 poega. Sündides on pojad pisikesed ja silmad on endiselt kinni. Nad sõltuvad kaitsest ja toidust täielikult emadest. Kasvades aitab kogu pakk nende eest hoolitsemisel ja kaitsmisel. Kui nad on täiskasvanuks saanud, võivad nad iseseisvalt oma paki moodustamiseks välja minna.

Kaks punase hundi kutsikat hoitakse
Punase Hundi kutsikad
Kas nad on ohus?

Punased hundid on praegu kriitiliselt ohustatud nimekirja. Inimesed jahtisid neid 1800-ndatel ja 1900-ndatel peaaegu hävimiseni. Aastaks 1973 oli hunte järele jäänud vaid umbes 100. Looma väljasuremisest päästmiseks võeti kasutusele vangistuses aretusprogramm. 1980. aastaks kaaluti neid looduses väljasurnud , kuid mõned jäid siiski loomaaedades ellu. 1987. aastal lasti neli isast-emast paari tagasi loodusesse aastal Põhja-Carolina . Sellest ajast peale on neid veel vabaks lastud ja huntide populatsioon on hakanud kerget tagasitulekut tegema.

Lõbusad faktid Punase Hundi kohta
  • Rahvusparkide looduskaitseühingu andmetel elab looduses praegu umbes 80 punahunti.
  • Punastel huntidel pole looduslikke kiskjaid.
  • Nad on uuesti välja lastud mitmele kaitstud rannasaarele.
  • Nad on enamasti öised loomad, see tähendab, et nad on öösel aktiivsed ja päeval magavad.
  • Isased ja emased punased hundid seovad tavaliselt kogu elu.
  • Üle poole punahundi populatsioonist elab endiselt vangistuses.
  • Punased hundid elavad looduses kaheksa või üheksa aastat. Nad võivad vangistuses kauem elada.
Imetajate kohta lisateabe saamiseks:

Imetajad
Aafrika metsik koer
Ameerika piison
Bactrian Camel
Sinine vaal
Delfiinid
Elevandid
Hiiglaslik Panda
Kaelkirjakud
Gorilla
Jõehobud
Hobused
Surikaat
Jääkarusid
Preeria koer
Punane känguru
Punane hunt
Ninasarvik
Laiguline hüään